Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakochacie się w tych ciasteczkach od pierwszego kęsa, tak jak ja. Kruche, migdałowe i słodkie, ale nie przesłodzone. Ciasteczka pochodzą z krajów arabskich, dokładniej chyba z Afryki Północnej. Oczywiście przepis delikatnie przerobiłam według swoich potrzeb i upodobań.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2412
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3826
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 689
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8803
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2412
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3826
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 689
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8803
Składniki
28-30 ciasteczek. Całe migdały zalewamy gorącą wodą , przykrywamy na 10-15 minut, potem zdejmujemy skórkę. Syrop. Wodę z cukrem i sokiem gotujemy około 15-20 minut. Zdejmujemy z palnika i wrzucamy tam obrane migdały. Migdałowe nadzienie . Trzy łyżki gorącego syropu mieszamy ze zmielonymi migdałami, mieszamy. Potem formujemy 28-30 małych ruloników. Syrop studzimy.
Ciasto. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką, potem zagniatamy, ma powstać nam zwarte ale dość miękkie ciasto. Nieraz muszę dodać odrobinę mąki, wszystko zależy od wielkości jajka. Ciasto wkładamy w folię schładzamy około 15 minut. Do formowania ciasteczek potrzebny nam będzie NÓŻ, KRAJALNICA DO FRYTEK. Z lodówki wyjmujemy część ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kulkę układamy na nożu i rozpłaszczamy palcami. Układamy rulon migdałowego farszu, zwijamy, w środek wkładamy białego migdała i dokładnie zbieramy i zlepiamy ciasto do środka.
Ciasteczka układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 C około 25 minut.
Gorące ciastka przekładamy na ruszt i smarujemy syropem.
No a teraz już tylko się cieszyć z jedzenia :)