Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakochacie się w tych ciasteczkach od pierwszego kęsa, tak jak ja. Kruche, migdałowe i słodkie, ale nie przesłodzone. Ciasteczka pochodzą z krajów arabskich, dokładniej chyba z Afryki Północnej. Oczywiście przepis delikatnie przerobiłam według swoich potrzeb i upodobań.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1850
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5653
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5626
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1850
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5653
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5626
Składniki
28-30 ciasteczek. Całe migdały zalewamy gorącą wodą , przykrywamy na 10-15 minut, potem zdejmujemy skórkę. Syrop. Wodę z cukrem i sokiem gotujemy około 15-20 minut. Zdejmujemy z palnika i wrzucamy tam obrane migdały. Migdałowe nadzienie . Trzy łyżki gorącego syropu mieszamy ze zmielonymi migdałami, mieszamy. Potem formujemy 28-30 małych ruloników. Syrop studzimy.
Ciasto. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką, potem zagniatamy, ma powstać nam zwarte ale dość miękkie ciasto. Nieraz muszę dodać odrobinę mąki, wszystko zależy od wielkości jajka. Ciasto wkładamy w folię schładzamy około 15 minut. Do formowania ciasteczek potrzebny nam będzie NÓŻ, KRAJALNICA DO FRYTEK. Z lodówki wyjmujemy część ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kulkę układamy na nożu i rozpłaszczamy palcami. Układamy rulon migdałowego farszu, zwijamy, w środek wkładamy białego migdała i dokładnie zbieramy i zlepiamy ciasto do środka.
Ciasteczka układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 C około 25 minut.
Gorące ciastka przekładamy na ruszt i smarujemy syropem.
No a teraz już tylko się cieszyć z jedzenia :)