Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 179
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 239
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 266
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 179
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 239
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 266
Składniki
Keksówkę o wymiarach 20x12 cm wyłóż folią aluminiową. Jedną galaretkę zieloną rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlej do keksówki, włóż do lodówki do stężenia. Do pozostałej galaretki dodaj połowę śmietanki. Wylej na zastygniętą zieloną galaretkę i włóż do lodówki. Wszystkie czerwone galaretki rozpuść w 950 ml wrzącej wody, odstaw do wystudzenia – włóż do lodówki. Gdy galaretka będzie mocno schłodzona, ale płynna wlej ją do keksówki i zostaw do stężenia. Ostatnią galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, ostudź. Do 2/3 galaretki wlej pozostałą śmietankę, wymieszaj. Wylej ją do keksówki i znowu włóż do lodówki. Gdy warstwa ze śmietaną stężeje, wlej pozostałą zieloną galaretką i ponownie włóż do lodówki. Po co najmniej 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej po całej nocy chłodzenia w lodówce) wyciągnij galaretkę na deskę i zdejmij folię. Pokrój w plastry grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster pokrój w trójkąty. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wykałaczką namaluj pestki. Odstaw do zastygnięcia czekolady. Małe galaretki arbuzowe doskonałe na letnie przyjęcia.