Do góry

Desery Przepis na:

Baba cytrynowa na mascarpone

Baba cytrynowa na mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 2209

Dodano:

Odsłon: 2106

Co mogę o niej powiedzieć? Babka jest szalenie lekka i wilgotna, a przy tym mocno cytrynowa. Mogę powiedzieć też, że z miejsca podbiła serca mojej rodziny. I naprawdę się temu nie dziwię – proste, a jednocześnie niezwykłe ciasta mają w sobie „to coś”.

Składniki

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła (roztopionego)
  • 250 g mascarpone
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połówki cytryny
  • skórka otarta z 1 całej cytryny
  • POLEWA CZEKOLADOWA: 50 ml śmietanki 30%
  • pół czekolady gorzkiej
  • pół czekolady mlecznej
  • do dekoracji: płatki migdałowe, wiórki kokosowe, posypka cukrowa, orzechy - co kto lubi ;)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. WAŻNE! Wszystkie składniki, a szczególnie jajka i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej!

    Szklanka ma pojemność 250 ml.


    Forma do babki o średnicy 25 cm z małym kominem.

    Całe jajka dokładnie ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serek mascarpone. Wszystko musi być dokładnie rozmiksowane. Kolejno cienkim strumieniem wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło. Po krótki zmiksowaniu dolewamy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy na najniższych obrotach. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub drewnianą łyżką – tylko do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę z kominem smarujemy obficie masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy, wierzch równamy. Wstawiamy do piekarnika. Babka piecze się 50-60 minut lub dłużej, do „suchego patyczka” – u mnie była w piecu dokładnie godzinę i pięć minut.

  3. Kiedy babka wystygnie, robimy polewę. Jeśli mamy mikrofalówkę to podgrzewamy czekoladę i śmietankę w kilku partiach – na przykład co 20 sekund mieszając, aż składniki się połączą. Jeśli nie mamy mikrofalówki, to śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i potem dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi (mogą to być też wiórki kokosowe abo orzechy, można babkę posypać też cukrem pudrem, albo polać lukrem – co kto woli!). :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń