Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Do miski wsypać 12 dag mąki, wlać gorące mleko, dokładnie wymieszać (tak, aby nie było grudek). Odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Dodać drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
Masło stopić, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, przełożyć do zaczynu. Dodać resztę mąki, cukru i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wyrabiać tak długo aż w cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki. Powoli nie przerywając ucierania wlewać stopione masło. Dodać mielone migdały i otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać.
Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z łyżką wódki i 3 łyżkami wody na gładki lukier. Posmarować nim całą babkę, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem ewentualnie udekorować.