Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3178
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 591
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2309
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3178
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 591
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2309
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Do miski wsypać 12 dag mąki, wlać gorące mleko, dokładnie wymieszać (tak, aby nie było grudek). Odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Dodać drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
Masło stopić, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, przełożyć do zaczynu. Dodać resztę mąki, cukru i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wyrabiać tak długo aż w cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki. Powoli nie przerywając ucierania wlewać stopione masło. Dodać mielone migdały i otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać.
Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z łyżką wódki i 3 łyżkami wody na gładki lukier. Posmarować nim całą babkę, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem ewentualnie udekorować.