Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3866
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3635
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 448
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1907
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3866
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3635
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 448
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Do miski wsypać 12 dag mąki, wlać gorące mleko, dokładnie wymieszać (tak, aby nie było grudek). Odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Dodać drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
Masło stopić, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, przełożyć do zaczynu. Dodać resztę mąki, cukru i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wyrabiać tak długo aż w cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki. Powoli nie przerywając ucierania wlewać stopione masło. Dodać mielone migdały i otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać.
Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z łyżką wódki i 3 łyżkami wody na gładki lukier. Posmarować nim całą babkę, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem ewentualnie udekorować.