Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118027
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2100
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118027
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2100
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Do miski wsypać 12 dag mąki, wlać gorące mleko, dokładnie wymieszać (tak, aby nie było grudek). Odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Dodać drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
Masło stopić, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, przełożyć do zaczynu. Dodać resztę mąki, cukru i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wyrabiać tak długo aż w cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki. Powoli nie przerywając ucierania wlewać stopione masło. Dodać mielone migdały i otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać.
Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z łyżką wódki i 3 łyżkami wody na gładki lukier. Posmarować nim całą babkę, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem ewentualnie udekorować.