Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki bananowo-orzechowe

Babeczki bananowo-orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2410

Dodano:

Odsłon: 1375

Do babeczek użyłam pełnoziarnistej mąki, orzechów laskowych i cukru trzcinowego, dzięki czemu mają ciemniejszą barwę. Poza tym pięknie pachną bananami i smakują tak dobrze, że muszę odpędzać dzieci, żeby wszystkich od razu nie zjadły....

Składniki

  • 240g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 120g cukru trzcinowego
  • 80ml oleju rzepakowego
  • 80g chudego mielonego twarogu
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, cynamon i orzechy.

  2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany. Dodać do nich jajko, cukier, olej i twaróg i wszystko wymieszać trzepaczką rózgową. Wsypać sypkie składniki i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

  3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami (12sztuk).

  4. Ciasto przełożyć do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piec 20 minut.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń