Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki cytrynowe z kremem

Babeczki cytrynowe z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 524

Dodano:

Odsłon: 314

najlepiej podawać schłodzone....

Składniki

  • żółtka - 4 szt
  • białka - 4 szt
  • gorąca woda -30 ml
  • cukier -3/4 szkl
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • maka pszenna - 3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
  • skórka otarta z cytryny
  • KREM:
  • budyń waniliowy - 2 op
  • mleko - 500 ml
  • cukier -1/2 szkl
  • masło - 250 g
  • cytryna -2-3 łyżki
  • barwnik spożywczy żółty
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka ubić z cukrem i gorącą woda na jasną masę, gdy podwoi swoja objętość dodać cukier waniliowy i ubite białka, wymieszać razem drewnianą łopatką, powoli wsypywać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, delikatnie wymieszać i ponakładać w papilotki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu chwilkę zostawić w piekarniku, następnie wyjąć i wystudzić.
    W tym czasie można zrobić krem:
    budyń ugotować na mleku z cukrem, wystudzić, Masło utrzeć na delikatną masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu, barwnik i sok z cytryny i miksować do połączenia sie wszystkich składników, by masa była gładka.
    Następnie masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki.
    Super smakują schłodzone

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń