Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki do koszyczka

Babeczki do koszyczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 2796

Babeczki do koszyczka są mięciutkie, wilgotne, pachną pomarańczami. Wyglądają przepięknie, mają lekko migdałowy smak i są takie akurat na jednego zęba.

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 70 g oleju słonecznikowego
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g mielonych migdałów
  • tłuszcz i odrobinę mąki do foremki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Silikonową foremkę natłuścić masłem i wgłębienia posypać mąką. Nadmiar mąki po prostu strzepnąć.

  2. Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wybrać pestki. Zmiksować na mus. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz migdałów, czyli olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jajka i sól i wszystko razem zmiksować. Ważne jest, żeby nie było grubych kawałków. Masę będziemy wyciskać z rękawa cukierniczego i grubsze kawałki mogą zatkać otworek.

  3. Do masy wsypać zmielone migdały i lekko zamieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać masę do foremki, napełniać trochę więcej niż pół foremki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Babeczki piec na złoto przez ok.15 minut. Podobnie postępować z drugą porcją.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń