Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki to zawsze świetny pomysł na deser. A jeśli są to babeczki mocno czekoladowe, z cudowną pralinką w środku oraz niezwykle kremową bitą śmietaną? Takie właśnie są babeczki Ferrero Rocher. Choć ich wykonanie wymaga precyzji, to ten przysmak jest warty poświęcenia czasu i wysiłku.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 790
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 790
Składniki
Przygotuj babeczki. Wszystkie suche składniki przenieś do miski i dobrze wymieszaj. W osobnej misce utrzyj masło na puch. Następnie dodaj jajka i śmietanę. Wymieszaj. Dodawaj partiami suche składniki do mokrych, cały czas miksując. Uzyskaną masą napełnij 12 foremek do muffinek, do połowy ich wysokości. Do każdej foremki włóż na środek rozpakowaną czekoladkę Ferrero Rocher. Piekarnik nagrzej do 175 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 20-25 minut. Babeczki wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Bardzo zimną śmietanę ubij na sztywno. Za pomocą rękawa cukierniczego formuj ozdobne szczyty na babeczkach. Następnie włóż je do lodówki nastawionej na maksymalne chłodzenie, a najlepiej do zamrażalnika. W niewielkim garnuszku roztop pokruszoną czekoladę z mlekiem. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmij czekoladę z ognia i stale mieszaj, do schłodzenia. Polewa nie może zastygnąć, a jednocześnie musi mieć co najwyżej temperaturę pokojową.
Babeczki wyjmij szybko z zamrażalnika. Za pomocą strzykawki lub pędzelka delikatnie polej szczyty bitej śmietany. Drugą ręką natychmiast posypuj siekanymi orzechami. Czekolada w kontakcie z bardzo zimną bitą śmietaną momentalnie zacznie zastygać. Po udekorowaniu babeczek Ferrero Rocher wstaw je ponownie do lodówki na co najmniej 2 godziny.