Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki jogurtowo-owsiane z dżemem porzeczkowym

Babeczki jogurtowo-owsiane z dżemem porzeczkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 828

Dodano:

Odsłon: 529

Gdy pierwszy raz natrafiłam na ten przepis, troszkę się zdziwiłam, ponieważ zamiast masła, margaryny, czy też oleju zawierają zwykły jogurt naturalny. Są pyszne, delikatne, sprężyste, a co najważniejsze łatwe i szybkie w wykonaniu.

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego lub 1/2 laski wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • dżem z czarnej porzeczki
  • masło do wysmarowania foremek
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W miseczce mieszam ze sobą jajo i jogurt. Do osobnej miski wrzucam:mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy (jeśli mamy wanilię to dodajemy ją do jaja i jogurtu), płatki owsiane. Na koniec dodaję jajo z jogurtem i dokładnie ze sobą ucieram. Ciasto swoją konsystencją będzie przypominało ciasto drożdżowe.

  2. Papilotki smaruje masłem i układam na blaszce. Do każdej natłuszczonej foremki wkładam mniej więcej ok. łyżeczki ciasta, a następnie ok 1/2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki. Warstwę dżemu przykrywam ciastem. Piekę ok. 20 minut w temp. ok. 180 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń