Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki na święta to podstawa, a przy ich pieczeniu jest super zabawa. Można wg ulubionego przepisu je przygotować, ale na różne sposoby dekorować. Fajne coś dodać, czy w przepisie zakombinować, a babeczki zmienią się nie do poznania, chociaż była niewielka zmiana. Będą wyglądać oryginalnie i z pewnością smakować niebanalnie. Moje babeczki niespodziankę w sobie mają, raffaello małe ukrywają, słodkim ubitym białkiem oraz cukiereczkami ozdobiłam i w piekarniku dodatkowo podsuszyłam. Babeczki można lukrem, czekoladą poozdabiać, lub same, czy posypane cukrem pudrem zajadać.
foremki na babeczki, mikser
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 134
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 95
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 134
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 95
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 74
Składniki
Foremki sylikonowe obsypujemy delikatnie mąką. Białka oddzielamy od żółtek. Suche składniki: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kokosem oraz budyniem. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na kogel- mogel. Stopniowo dolewamy olej, miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na gęstą pianę z dodatkiem soli. Pianę mieszamy za pomocą szpatułki bądź łyżki z przygotowaną masą. Częścią masy wypełniamy 12 foremek na babeczki, tak po jednej dużej łyżce. Do każdej foremki (na środek ciasta) wkładamy po 1 kuleczce raffaello. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Piekarnik nastawiamy na 160°C – 165°C. Babeczki pieczemy ok. 20 min, na poziomie 2, od dołu.
Ozdabianie babeczek: Podczas pieczenia przygotowujemy masę z białek. Białka miksujemy, ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo, po 1 łyżeczce cukru, do uzyskania gęstej masy, cukier powinien się rozpuścić. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z małą ozdobną końcówką. Babeczki wyciągamy z piekarnika, a temp. zmniejszamy do 100°C z termoobiegiem. Masą ozdabiamy babeczki tuż po upieczeniu, mają być gorące. Robimy jak najmniejsze wzorki. Posypujemy słodkimi dekoracjami cukierniczymi. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście min, żeby tylko podsuszyć masę.