Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki na święta to podstawa, a przy ich pieczeniu jest super zabawa. Można wg ulubionego przepisu je przygotować, ale na różne sposoby dekorować. Fajne coś dodać, czy w przepisie zakombinować, a babeczki zmienią się nie do poznania, chociaż była niewielka zmiana. Będą wyglądać oryginalnie i z pewnością smakować niebanalnie. Moje babeczki niespodziankę w sobie mają, raffaello małe ukrywają, słodkim ubitym białkiem oraz cukiereczkami ozdobiłam i w piekarniku dodatkowo podsuszyłam. Babeczki można lukrem, czekoladą poozdabiać, lub same, czy posypane cukrem pudrem zajadać.
foremki na babeczki, mikser
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44615
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181998
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 201
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44615
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181998
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 201
Składniki
Foremki sylikonowe obsypujemy delikatnie mąką. Białka oddzielamy od żółtek. Suche składniki: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kokosem oraz budyniem. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na kogel- mogel. Stopniowo dolewamy olej, miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na gęstą pianę z dodatkiem soli. Pianę mieszamy za pomocą szpatułki bądź łyżki z przygotowaną masą. Częścią masy wypełniamy 12 foremek na babeczki, tak po jednej dużej łyżce. Do każdej foremki (na środek ciasta) wkładamy po 1 kuleczce raffaello. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Piekarnik nastawiamy na 160°C – 165°C. Babeczki pieczemy ok. 20 min, na poziomie 2, od dołu.
Ozdabianie babeczek: Podczas pieczenia przygotowujemy masę z białek. Białka miksujemy, ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo, po 1 łyżeczce cukru, do uzyskania gęstej masy, cukier powinien się rozpuścić. Przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy z małą ozdobną końcówką. Babeczki wyciągamy z piekarnika, a temp. zmniejszamy do 100°C z termoobiegiem. Masą ozdabiamy babeczki tuż po upieczeniu, mają być gorące. Robimy jak najmniejsze wzorki. Posypujemy słodkimi dekoracjami cukierniczymi. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście min, żeby tylko podsuszyć masę.