Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne babeczki z bananami i śmietanowym środkiem - ilovebake.pl
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 3396
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 497
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 3396
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 497
Składniki
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz łączymy z cukrem, solą. W oddzielnej miseczce mieszamy jajko razem z mlekiem oraz maślanką. Mokre składniki dodajemy do suchych i chwilę mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, najlepiej, aby nie były o karbowanej strukturze lub smarujemy lekko masłem i oprószamy kaszką manną ( ew. bułką tartą ). U mnie foremka na muffinki silikonowa. Przekładamy ciasto do 1/2 lub troszkę więcej wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 25 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Wierzch babeczek lekko ścinamy, aby go wyrównać. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrabniamy dłońmi lub malakserem. Banana kroimy w niewielką kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki wkładamy pokrojone banany ( 1/2 wysokości lub mniej ), następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószamy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk. Babeczki schładzamy w lodówce przez około 1-2 godz.