Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, wilgotne, puszyste, aromatyczne babeczki z delikatnym kremem
Składniki
Miękkie masło nalezy utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać szpatułką. Dodać jogurt i ponownie wymieszać szpatułką do połaczenia składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kilka kropli aromatu waniliowego, do drugiej części kawę rozpuszczalną (jeśli jest granulowana wcześniej nalezy rozpuścić ją w 1 lyżce wody). Obydwa ciasta wymieszać. Do formy na muffinki wyłozyć łyzkę ciasta jasnego, następnie kawowego, tak aby foremki były wypełnione do 3/4 wysokości. Babeczki piec ok. 25 min. w temp. 165 stopni. Wystudzić. Krem: Mocno schłodzoną śmietanke i mascarpone zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, dodać ajerkoniak i opcjonalnie cukier puder jeśli ktoś woli słodszy krem, Krótko zmiksowac do połączenia składników. Krem przełozyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować zimne babeczki. Jesli babeczki urosły z "górką", przed dekorowaniem nalezy je delikatnie ściąć. Babki schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego :-)