Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki waniliowo - kawowe z kremem ajerkoniakowym

Babeczki waniliowo - kawowe z kremem ajerkoniakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10324

Dodano:

Odsłon: 377

pyszne, wilgotne, puszyste, aromatyczne babeczki z delikatnym kremem

Składniki

  • miękkie masło 15 dag
  • cukier 20 dag
  • jajko 3 duże
  • mąka pszenna 30 dag
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • soda oczyszczona 0,5 płaskiej łyżeczki
  • jogurt naturalny 20 dag
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • aromat waniliowy
  • Krem:
  • mascarpone 10 dag
  • śmietanka 30 lub 36% 125 ml
  • ajerkoniak 3 łyżki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło nalezy utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać szpatułką. Dodać jogurt i ponownie wymieszać szpatułką do połaczenia składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kilka kropli aromatu waniliowego, do drugiej części kawę rozpuszczalną (jeśli jest granulowana wcześniej nalezy rozpuścić ją w 1 lyżce wody). Obydwa ciasta wymieszać. Do formy na muffinki wyłozyć łyzkę ciasta jasnego, następnie kawowego, tak aby foremki były wypełnione do 3/4 wysokości. Babeczki piec ok. 25 min. w temp. 165 stopni. Wystudzić.
    Krem: Mocno schłodzoną śmietanke i mascarpone zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, dodać ajerkoniak i opcjonalnie cukier puder jeśli ktoś woli słodszy krem, Krótko zmiksowac do połączenia składników. Krem przełozyć do rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować zimne babeczki. Jesli babeczki urosły z "górką", przed dekorowaniem nalezy je delikatnie ściąć. Babki schłodzić kilka godzin w lodówce.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń