Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 331
Dodano: 14.03.2013
Odsłon: 16234
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do białości i puszystości. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości.
Piec w 160ºC przez 20-25 min lub do tzw. suchego patyczka, babeczki maja mieć lekko złoty kolor. Gotowe wyjąć, wystudzić na kratce.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone, kilka kropli ekstraktu z wanilii i wymieszać delikatnie mikserem. Gotowym kremem dekorować babeczki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 17 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
Cudne babeczki z pysznym kremem :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

mariola1903 14 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Jeżeli użyjemy dużych papilotek wyjdzie 12 sztuk ja użyłam małych wyszło mi 18. Babeczki można udekorować również bitą śmietaną0 Kto głosował? | Odpowiedz

mariola1903 14 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Też się tego bałam dodałam 2.5 w oryginalnym przepisie autorka podaje 3 . Smak moich babeczek nie zmienił się , pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

marysia11082 14 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Babeczki śliczne, mam tylko jedną wątpliwość czy 3łyżeczki proszku na taką ilość mąki to nie za dużo?0 Kto głosował? | Odpowiedz

evanion 14 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawe babeczki:) I plus za nie-muffinkowanie ;)3 Kto głosował? | Odpowiedz

rosse 14 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Witam w Smakerze:)Babeczki są urocze,też mam w planie takie zrobić na Wielkanoc:)oczywiście pięć gwiazdek:)1 Kto głosował? | Odpowiedz