Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki ze słodko-kwaśnymi dodatkami - kremem lemon curd, bitą śmietaną i malinami w galaretce. Są urocze i pyszne!
Foremki do babeczek
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 120
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 75
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 449
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5086
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 120
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 75
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 449
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5086
Składniki
Zaczynamy od malin w galaretce. Połowę galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 100ml wody. Dodajemy malin. Po ostudzeniu przelewamy do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż stężeją. Po wyjęciu z pudełka zdejmujemy folię i możemy pokroić galaretkę na kostki.
Kruche babeczki: Zimne masło ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do połączenia składników. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu ciasta odrywamy z niego po kawałku, formujemy kulkę i wykładamy foremki do babeczek, mocno dociskając do boków. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-22 minuty. Zostawiamy do ostudzenia.
Lemon curd najlepiej zrobić dzień wcześniej, bez problemu może poczekać w lodówce. Sok z cytryny, jajko i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i znów mieszamy. Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Na małym ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając przez około 10 minut. Nie podgrzewamy powyżej 60 stopni, aby nie zrobiła się nam jajecznica. Masa powinna mocno zgęstnieć. Gotową masę przelewamy przez sitko do słoiczka. Po ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej zgęstnieje.
Bita śmietana. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zimną śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy lekko przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy śmietana zgęstnieje, będzie gotowa do nakładania.
Składanie babeczek. Kruche babeczki smarujemy kremem lemon curd. Szprycą nakładamy porcję bitej śmietany, a obok kawałek galaretki z malinami. Babeczki wkładamy do lodówki - najlepsze są po 1-2 dniach, kiedy ciasto nasiąknie cytrynowym kremem.