Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche babeczki ze słodko-kwaśnym kremem cytrynowym, bezikami i owocami. W malutkich babeczkach świetnie sprawdzą się malutkie owoce. Zdecydowałam się na przepyszne polskie mini kiwi i pestki granatu.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4155
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 58
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4155
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 58
Składniki
Babeczki. Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z mąką, cukrem, jajkami i śmietaną. Zagniatamy, do uzyskania jednorodnego ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie z ciasta odrywamy po małej porcji ciasta, formujemy kulkę i wkładamy do formy na babeczkę. Bardzo dokładnie wykładamy formę, dociskamy ciasto do boków. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Gorące babeczki bardzo dobrze wychodzą z foremek, wystarczy obrócić do góry nogami i lekko uderzyć w dno. Babeczki zostawiamy do ostudzenia.
Krem cytrynowy. Przepis na lemon curd - https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-lemon-curd-przepis-na-idealny-cytrynowy-krem,1941963,sprytnachochla.html?p=1670225524 Robiłam z tej porcji i zostało mi tylko trochę kremu. Na każdą babeczkę układamy porcję lemon curd, połówkę mini kiwi, kilka pestek granatu i małego bezika. Całość posypujemy startą skórką z limonki. Babeczki wkładamy do lodówki, najlepsze są następnego dnia, gdy dobrze nasiąkną.