Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z rodzynkami, pestkami dyni i płatkami owsianymi

Babeczki z rodzynkami, pestkami dyni i płatkami owsianymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1030

Dodano:

Odsłon: 309

Babeczki można przygotowywać na tysiąc sposobów. Z różnych rodzajów ciast, z najróżniejszymi dodatkami. Tym razem dodałam płatki owsiane, rodzynki i pestki dyni. Końcowy efekt bardzo mnie zadowolił.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukry
  • kostka masła
  • 4 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki płatków owsianych + odrobina do posypania babeczek
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki pestek dyni
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki z rodzynkami, pestkami dyni i płatkami owsianymi

Przygotowanie

  1. Masło roztapiam w garnuszku na wolnym ogniu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek dodaję mąkę, proszek do pieczenia i białkową pianę. Na samym końcu wlewam przestudzone masło i wsypuję płatki owsiane, rodzynki i pestki dyni Wszystko dokładnie ze sobą łączę.


  2. Do papilotek wkładam po dwie łyżki ciasta i posypuję każda babeczkę odrobiną płatków owsianych. Piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń