Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienite babeczki z twarogiem, które królują w moim domu co roku w święta wielkanocne. Moja rodzina za nimi przepada. Zawsze robię podwójną porcję. Sekret smaku tkwi w twarogu, który dodaje do ciasta. Czasami wzbogacam smak babeczek o dodatek skórki cytrynowej, aromat pomarańczowy lub migdałowy albo dodaję szczyptę cynamonu. Po upieczeniu babeczki obowiązkowo należy udekorować cukrem pudrem.
Polecam.
Odsłon: 311
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 310
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 227
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 134
Polecam.
Odsłon: 311
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 310
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 227
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 134
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać rozdrobniony twaróg (najlepiej przepuścić go przez maszynkę do mielenia, rozgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków). Składniki wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i olej. Składniki ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec pianę z białek przełożyć do ciasta. Składniki zmieszać.
Gotowe ciasto przełożyć do sylikonowych foremek do 3/4 wysokości. Babeczki twarogowe piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 20-25 minut.
Upieczone babeczki twarogowe wystudzić, wyciągnąć z foremek i oprószyć cukrem pudrem.