Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędnie pyszne babeczki - zielony mech. Wglądają mega zachęcająco, a do tego są banalnie proste do zrobienia. Udekorowane pestkami granatu i fiołkami z pewnością przykują uwagę każdego. Babeczki po upieczeniu wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Krem na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone dopełniają smaku całości. Palce lizać!
forma na muffinki, szpryca, mikser, blender
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2137
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3268
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1331
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2072
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2137
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3268
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1331
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2072
Składniki
Do blendera kielichowego przekładamy liście szpinaku, zalewamy je olejem i miksujemy na papkę.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, do ubitych żółtek dodajemy szpinak z olejem. Składniki ponownie miksujemy do połączenia. Kolejno do miski dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka przekładamy do ciasta. Składniki delikatnie mieszamy łyżką.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto równo rozlewamy między papilotkami.
Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 30 minut.
Upieczone zielone babeczki studzimy. Górę babeczek obcinamy nożem. Ucięte kawałki ciasta kruszymy do miski.
Do wysokiego naczynia wlewamy słodką śmietankę. Ubijamy ją na puszystą masę. Do bitej śmietany dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Składniki miksujemy na sztywną masę.
Krem śmietankowy nakładamy do szprycy. Kremem nadziewamy zielone babeczki.
Nadziane babeczki posypujemy okruchami z ciasta szpinakowego. Babeczki zielony mech dekorujemy pestkami granatu i kwiatkami.