Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta aromatyczna babka cynamonowa nie tylko zachwyca smakiem, ale również przepięknie prezentuje się na stole. Wręcz idealnie sprawdzi się w roli słodkiego dodatku do popołudniowej, jesiennej kawy.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Składniki
Najpierw rozpuść masło w rondelku i odstaw je do ostudzenia. Mleko delikatnie podgrzej. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Przesiej mąkę do dużej miski. Wsyp cukier, suche drożdże i odrobinę soli. Wbij jajko. Wlej ciepłe mleko. Zacznij wyrabiać ciasto. Możesz to robić rękoma albo z pomocą miksera z końcówką hakiem. Pod koniec formowania się ciasta w jedną zbitą masę, dodaj rozpuszczone masło. Nie spiesz się z wyrabianiem ciasta. Dopiero wtedy, kiedy pod opuszkami palców wyczujesz pękające pęcherzyki powietrza, będzie gotowe. Uformuj kulę, obsyp delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, aby ciasto wyrosło.
W tym czasie możesz przygotować masę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier, kakao i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Zetrzyj czekoladę na wiórki.
Przyszedł czas na formowanie babki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie ugniataj w ręku. Rozwałkuj je, a następnie w całości pokryj zrobioną masą, a także posyp czekoladą. Podziel całe ciasto na trzy części. Zwiń w rulon w taki sposób, aby masa cynamonowa nie wychodziła na zewnątrz. Końcówki ciasta połącz ze sobą i zacznij zaplatać warkocz. Zakończenie także połącz.
Tak przygotowane ciasto włóż do keksówki. Roztrzep jajko. Posmaruj nim wierzch ciasta. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 30-35 minut. Przed podaniem możesz posypać ciasto migdałami albo brązowym cukrem.