Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa.

Babka cytrynowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 2599

Dodano:

Odsłon: 445

Dobry wieczór kochani mam dziś nerwy na maksa. A wiecie dlaczego ? Piekłam dwa razy chleb z przepisu bloga Ania gotuje chleb na proszku do pieczenia i za każdym razem wyszedł zakalec, to jakaś masakra. Tak się zdenerwowałam że wymyśliłam sobie babkę, mówię jak i to mi nie wyjdzie to więcej nic nie będę piekła. Ale o dziwo wyszła przepyszna i bardzo szybko się ja robi, a znikła szybciej niż się spodziewałam.

Składniki

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 szklanki mąki pszennej (dałam mąkę Szymanowska typ 480),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 szklanka oleju,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 5-6 łyżek soku z cytryny,
  • 1,5 cytryny (skórka).
  • dodatkowo :
  • cukier puder.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka cytrynowa.

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier. Całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę czyli tak zwany kogel - mogel.

  2. Gdy mamy już zmiksowane jajka z cukrem, wsypać do masy jajecznej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wlać olej, mleko, sok z cytryny oraz dodać startą na drobnych oczkach skórkę z cytryn ( z półtorej cytryny ). Całość dokładnie zmiksować do połączenia się wszystkich składników, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  3. Przygotowane ciasto przelać do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypaną tartą bułką. Ciasto pozostawić w blaszce do czasu rozgrzania się piekarnika będzie widoczna gołym okiem praca ciasta czyli pracujące bąbelki.

  4. Do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni wstawić pracujące ciasto i piec 45 - 50 minut, w zależności od piekarnika a najlepiej sprawdzić gdy patyczek jest suchy to ciasto jest już gotowe. Po upieczeniu studzić przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Następnie je wyjąć i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub chłodne polukrować ( ja osobiście nie lubię lukru ). Gdy już całkiem ciasto ostygnie oddzielić je od papieru.

  5. Upieczoną babkę podałam mi i mężowi z kawką a dzieci jadły ja z gorącym kakaem. Ta babka idealnie nadaje się dla gości których się spodziewamy jak również dla rodziny. Zapach pieczonej babki a raczej cytryny roznosił się po całym domu tak że nie mogliśmy się już doczekać. Z całej babki zostało mniej niż połowa to chyba o czymś świadczy czyż nie?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń