Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotna babka, mocno cytrynowa. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża babka i dwie małe babeczki.
mikser,forma do pieczenia,miarka,szklanka 250 ml
Składniki
Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrami, startą skórką i sokiem z cytryny i miękkim masłem na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Do utartych żółtek ze składnikami dodajemy stopniowo mąkę, na przemian z mlekiem i miksujemy na wolnych obrotach. Miksujemy do otrzymania gładkiego ciasta. W oddzielnej miseczce z dodatkiem szczypty soli ubijamy z białek sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta, mieszamy pianę z ciastem łyżką silikonową do pełnego połączenia się piany z ciastem. Smarujemy margaryną formę i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej ciasto, równamy. Wkładamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy (grzałka góra-dół) około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, do suchego patyczka. Po upieczeniu chwilę niech forma będzie w piekarniku (10-15 minut). Po tym czasie wyjmujemy formę z babką z piekarnika, wykładamy na talerz i studzimy. Ostudzoną babkę możemy polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!