Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, aromatyczna, prosta w wykonaniu babka cytrynowa, która idealnie pasuje na wielkanocny stół. Babkę możecie polać lukrem, lub tak jak ja, białą czekoladą. Osobiście polecam białą czekoladę. Babkę cytrynową, zrobiłam na bazie babki piaskowej. Jest bardzo delikatna, po prostu rozpływa się w ustach.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 454
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 201
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 454
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 201
Przepis dnia
Składniki
Cytrynę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jajka ubić ze szczyptą soli i z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, powoli wlewać olej i sok z cytryny. Na koniec, przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać skórkę otartą z cytryny.
Zmiksować tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babkę, posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Wystudzoną babkę udekorować polewą. Dodatkowo udekorowałam babkę czekoladowymi jajeczkami i cukrowymi ozdobami.