Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na pyszną babkę czekoladową z majonezem. Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawsze się udaje. Polecam wypróbować przepis.
Użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm, mikser
Jajka wybijam do miski, dodaję cukier i miksuję przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
Następnie dodaję majonez, otartą skórkę z pomarańczy i przez chwilę miksuję, żeby składniki się połączyły.
Na sitko przekładam pozostałe sypkie składniki i przesiewam stopniowo do ciasta, miksując na wolnych obrotach, do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki. Babkę piekę w temperaturze 170°C, na drugiej od dołu półce i piekę około 50 minut do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Jeżeli używam foremki metalowej, to smaruję ją tłuszczem i oprószam mąką.
Upieczoną babkę, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Dekorowanie:
Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową, ja udekorowałam babkę polewą.
Do żelatyny dodaję mleko, mieszam i odstawiam na kilka minut.
Do rondelka przekłam masło i przez chwilę podgrzewam, żeby się częściowo rozpuściło, następnie dodaję kakao, cukier puder i podgrzewam cały czas mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły – polewy nie zagotowuję.
Rondelek zdejmuję z kuchenki, dodaję żelatynę, mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Letnią polewą dekoruję babkę.
Babka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 78
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1807
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 188
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 54
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 98
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 151
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 78
Przepis dnia
Pyszne i łatwe ciasto z wiśniami, śmietaną i czekoladą bez pieczenia idealne...
Odsłon: 1807
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 188
Jak zachować cukinię na dłużej? Można zrobić z niej przetwory na zimę. Cukini...
Odsłon: 54
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie...
Odsłon: 98
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smac...
Odsłon: 151
Składniki
Jajka wybijam do miski, dodaję cukier i miksuję przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
Następnie dodaję majonez, otartą skórkę z pomarańczy i przez chwilę miksuję, żeby składniki się połączyły. Na sitko przekładam pozostałe sypkie składniki i przesiewam stopniowo do ciasta, miksując na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki. Babkę piekę w temperaturze 170°C, na drugiej od dołu półce i piekę około 50 minut do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Jeżeli używam foremki metalowej, to smaruję ją tłuszczem i oprószam mąką. Upieczoną babkę, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Dekorowanie: Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową, ja udekorowałam babkę polewą. Do żelatyny dodaję mleko, mieszam i odstawiam na kilka minut. Do rondelka przekłam masło i przez chwilę podgrzewam, żeby się częściowo rozpuściło, następnie dodaję kakao, cukier puder i podgrzewam cały czas mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły – polewy nie zagotowuję. Rondelek zdejmuję z kuchenki, dodaję żelatynę, mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Letnią polewą dekoruję babkę. Babka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Desery
Desery
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Desery
Najprostszy przepis na ciasto czekoladowe
Desery
Odrywane bułki drożdzowe z wiśniami
Desery
Ciasto przekładaniec
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką
Doskonały smakołyk do kawy. Sernik na kruchym spodzie z porzeczkami i galaret...
Odsłon: 78
Najprostszy przepis na ciasto czekoladowe
Naszła was ochota na coś słodkiego, ale nie chcecie tracić czasu na robienie...
Odsłon: 135