Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na pyszną babkę czekoladową z majonezem. Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawsze się udaje. Polecam wypróbować przepis.
Użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm, mikser
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1558
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 116
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18373
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 589
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1026
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1558
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 116
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18373
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 589
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1026
Składniki
Jajka wybijam do miski, dodaję cukier i miksuję przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
Następnie dodaję majonez, otartą skórkę z pomarańczy i przez chwilę miksuję, żeby składniki się połączyły. Na sitko przekładam pozostałe sypkie składniki i przesiewam stopniowo do ciasta, miksując na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki. Babkę piekę w temperaturze 170°C, na drugiej od dołu półce i piekę około 50 minut do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Jeżeli używam foremki metalowej, to smaruję ją tłuszczem i oprószam mąką. Upieczoną babkę, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Dekorowanie: Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową, ja udekorowałam babkę polewą. Do żelatyny dodaję mleko, mieszam i odstawiam na kilka minut. Do rondelka przekłam masło i przez chwilę podgrzewam, żeby się częściowo rozpuściło, następnie dodaję kakao, cukier puder i podgrzewam cały czas mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły – polewy nie zagotowuję. Rondelek zdejmuję z kuchenki, dodaję żelatynę, mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Letnią polewą dekoruję babkę. Babka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa