Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiamy ciasto drożdżowe, tym razem zajadamy pyszną, pulchną babkę z mieszanką keksową.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13761
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1578
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15317
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6255
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13761
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1578
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15317
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6255
Składniki
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut). Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Jak ciasto nam wyrośnie to wałkujemy na prostokątny placek, obsypujemy mieszanką keksową i zwijamy w rulon. Rulon przenosimy do wysmarowanej i obsypanej mąką foremki na babkę. Zostawiamy ciasto by podrosło przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach. Gotową babkę możemy udekorować lukrem, czekoladą. Ja ubiłam na sztywno jedno białko, następnie dodałam szklankę cukru pudru i sok z cytryny, wymieszałam. Takim lukrem posmarowałam jeszcze ciepłą babkę i obsypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Z pozostałego lukru bo niestety mi troszkę zostało zrobiłam bezy.