Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja pierwsza drożdżowa babka .Bardzo spodobał mi się przepis na chałkę żyrafę . Zrobiłam więc w ten sam sposób tę babkę .Zjadła się nadzwyczaj szybko .
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 316
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1102
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4128
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 316
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1102
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4128
Składniki
Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić . Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao rozrobione w 30 ml ciepłego mleka ,wyrabiamy aż całe zrobi się brązowe. Ciasta oprószamy mąką i odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie z obu ciast robimy po 3 równe kulki .3 białe i 3 ciemne.Ciemne formujemy w ruloniki .Jasne rozwałkowujemy na podłużne placki ,jak najcieniej i kładziemy na nich ciemne ruloniki i zwijamy sklejając brzeg palcami.Wyjdą 3 biało brązowe ruloniki , które wkładamy do foremki na babkę ,wysmarowanej masłem i oprószonej mąką żytnią ,ciasno jedne na drugie . Odstawiamy je przykryte ściereczką na kolejne 15 minut a następnie pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut.