Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja pierwsza drożdżowa babka .Bardzo spodobał mi się przepis na chałkę żyrafę . Zrobiłam więc w ten sam sposób tę babkę .Zjadła się nadzwyczaj szybko .
Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .
Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao rozrobione w
30 ml ciepłego mleka ,wyrabiamy aż całe zrobi się brązowe.
Ciasta oprószamy mąką i odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie z obu ciast robimy po 3 równe kulki .3 białe i 3
ciemne.Ciemne formujemy w ruloniki .Jasne rozwałkowujemy na
podłużne placki ,jak najcieniej i kładziemy na nich ciemne ruloniki i
zwijamy sklejając brzeg palcami.Wyjdą 3 biało brązowe ruloniki ,
które wkładamy do foremki na babkę ,wysmarowanej masłem i oprószonej
mąką żytnią ,ciasno jedne na drugie .
Odstawiamy je przykryte ściereczką na kolejne 15 minut a następnie
pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut.
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2127
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 64
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2127
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 64
Składniki
Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić . Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao rozrobione w 30 ml ciepłego mleka ,wyrabiamy aż całe zrobi się brązowe. Ciasta oprószamy mąką i odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie z obu ciast robimy po 3 równe kulki .3 białe i 3 ciemne.Ciemne formujemy w ruloniki .Jasne rozwałkowujemy na podłużne placki ,jak najcieniej i kładziemy na nich ciemne ruloniki i zwijamy sklejając brzeg palcami.Wyjdą 3 biało brązowe ruloniki , które wkładamy do foremki na babkę ,wysmarowanej masłem i oprószonej mąką żytnią ,ciasno jedne na drugie . Odstawiamy je przykryte ściereczką na kolejne 15 minut a następnie pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut.
Przepisy Desery
Desery
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Desery
Sernik na zimno - idealny na lato!
Desery
Naleśniki z serem i sosem owocowym
Desery
Sernik krówkowy
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Polecam pyszne gofry obłożone dżemem i ozdobione bitą śmietaną. Gofry są bar...
Odsłon: 77
Sernik na zimno - idealny na lato!
Owocowy sernik na zimno z galaretką - idealny na lato
Odsłon: 315