Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2544

Dodano:

Odsłon: 3161

Babka parzona to jedna z moich ulubionych babek. Pełna rodzynek, skórki i migdałów. Pulchna i pachnąca. Piekę ją w dużej formie na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Babkę można obsypać po upieczeniu cukrem pudrem lub polukrować i dowolnie ozdobić. Nieodzowna na wielkanocnym stole tradycyjna babka drożdżowa.

Składniki

  • 600 g mąki
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • 25 g płatków migdałowych
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka drożdżowa parzona

Przygotowanie

  1. 2 łyżki mąki zalać jedną szklanka wrzącego mleka. Dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek, dodając szczyptę soli

    50 g drożdży rozetrzeć z jedną łyżką cukru i gdy drożdże zrobią się płynne dodać do przestudzonego rozczynu z mąki i mleka.

    Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia

    Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki

    Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą

    Na koniec dodać namoczone i odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz migdały. Jeszcze raz wszystko dokładnie zarobić. Ciasto odstawić na chwilę do podrośnięcia

  2. Ciasto przełożyć do dużej formy na babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

    Gdy ciasto podrośnie wstawić je do dobrze nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec ok 50 -60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń