Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
2 w 1 dla amatorów łakoci i herbaty:) Smaczna, wilgotna i prosta w wykonaniu.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 126
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 261
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 98
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3329
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 126
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 261
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 98
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3329
Składniki
Zaparzamy herbatę w 1/3 szklance wody i pozostawiamy z torebką w środku do wystygnięcia.
Jajka ubijamy do białości - około 8 minut. Następnie dodajemy 1 szklankę cukru i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kardamonem, dodajemy do ubitych z cukrem jajek. Na koniec dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło oraz 4 łyżki zimnej herbaty. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do wysmarowanej masłem foremki.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 45 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Z 2 łyżek pozostałej herbaty i 6 łyżek cukru pudru robimy lukier. Oblewamy ostudzoną babkę i obsypujemy kolorowymi cukiereczkami. Po zastygnięciu lukru baba gotowa do spożycia. SMACZNEGO:)