Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta już tuż, tuż więc dziś wam proponuje przepis na fantastyczną babkę jak tulipan. Babka mięciutka i pulchna, nie za słodka, idealna.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4939
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1130
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9818
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1457
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4939
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1130
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9818
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1457
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Do masy powoli dodajemy margarynę i dalej miksujemy.
Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i dolewamy olej. Wszystko miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Mieszamy.
Ciasto dzielimy na cztery części. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy.
Do drugiej części dodajemy kisiel, mieszamy.
Do trzeciej części dodajemy mak, mieszamy.
Czwartą część wykładamy na dno foremki (11x22 cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Następnie dodajemy warstwę z kakao.
Potem warstwę z makiem.
Na końcu dodajemy warstwę z kisielem.
W babkę wbijamy nóż jak na zdjęciu i przeciągamy wzdłuż.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45 minut.
Po upieczeniu babkę studzimy na kratce.
Jeszcze ciepłą obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!