Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka kajmakowa idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Niesamowicie smaczna. Można polać ją czekoladową lub kajmakową polewą oraz dowolnie ozdobić.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1363
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3525
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1175
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1363
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3525
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1175
Składniki
Kajmak podgrzać, żeby był płynny, po czym odstawić do ostudzenia. Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, zmiksować ( ciasto będzie gęste i suche), dodać kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodać pianę z białek, całość zmiksować na najniższych obrotach. Formę do babki - swoje ciasto upiekłam w dwóch mniejszych formach, natłuścić masłem i wyłożyć do niej ciasto. Babkę piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka Gotową, wystudzoną babkę, polać polewą czekoladową lub zimnym, roztopionym kajmakiem i posypać płatkami migdałowymi.