Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15280
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1291
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1422
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15280
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1291
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1422
Składniki
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz po kilka łyżek mąki (ciągle miksując). Wlewamy do tego zaparzoną kawę oraz wsypujemy kawę mieloną. Miksujemy, aby składniki się połączyły. *składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Foremkę do babki (średnica 22 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni (lub do suchego patyka). Ciasto możemy polać polewą czekoladową, lukrem lub obsypać cukrem pudrem.