Do góry

Desery Przepis na:

Babka kawowa

Babka kawowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4588

Dodano:

Odsłon: 1452

Idealna dla miłośników kawy i słodyczy!

Składniki

  • Mąka pszenna 250 gram
  • Masło 1 kostka
  • Cukier 180 gram
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier wanilinowy 16 gram
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kawa mielona 2 łyżki
  • Mocna zaparzona kawa 60 ml
  • Mocna zaparzona kawa 60 ml - Szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz po kilka łyżek mąki (ciągle miksując). Wlewamy do tego zaparzoną kawę oraz wsypujemy kawę mieloną. Miksujemy, aby składniki się połączyły.

    *składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  2. Foremkę do babki (średnica 22 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni (lub do suchego patyka). Ciasto możemy polać polewą czekoladową, lukrem lub obsypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 kwietnia "Baba by się przydała, kiedy zapada zmrok" ;)
Super ciacho, z tą polewą wygląda bardzo apetycznie, mniam :)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń