Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na delikatną, wilgotną oraz lekko sypką babkę kawową. Ciasto jest pyszne oraz bardzo aromatyczne, a pieczenie łatwe, szybkie i przyjemne. Babka z pewnością ucieszy podniebienia kawoszy oraz miłośników domowych wypieków. Świetnie sprawdzi się na deser, ale także jako słodka ozdoba wielkanocnego stołu.
forma do babki z kominem o średnicy 23 cm
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2221
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 24
Wielkopiątkowe specjały.
Odsłon: 2221
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 24
Składniki
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy kawę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli, a następnie mieszamy.
Zaparzamy mocne espresso i studzimy. Masło rozpuszczamy w rondelku i również studzimy. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło, esencję waniliową i ponownie miksujemy.
Do mokrych składników dodajemy suche składniki z pierwszej miski i łączymy wszystko na małych obrotach miksera. Na koniec dolewamy ostudzone espresso i ponownie delikatnie miksujemy. Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką i wlewamy ciasto.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Na koniec przygotowujemy polewę. Kawę rozpuszczamy w łyżeczce gorącej wody, a następnie łączymy z gorącym lukrem (możecie użyć gotowego lub wymieszać 1 szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny). Gdy polewa będzie jednorodna, to wylewamy ją na ciasto. Wierzch dekorujemy ziarenkami kawy. Babkę odstawiamy do stężenia polewy.
WSKAZÓWKI: - Babkę możecie udekorować także klasycznym lukrem, polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. - Do ciasta możecie dodać także łyżkę kakao. Wtedy babka będzie smakować jak kawa mocha. Nabierze także ciemniejszej, czekoladowej barwy.