Do góry

Desery Przepis na:

Babka kawowa z nutką wanilii

Babka kawowa z nutką wanilii

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4299

Dodano:

Odsłon: 1485

Pyszny łakoć dla kawoszy i nie tylko:) Kiedy się spróbuje to trudno się od niej oderwać:)

Składniki

  • Na ciasto: 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Na poncz: 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 30 ml waniliowego syropu do kawy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka kawowa z nutką wanilii

Przygotowanie

  1. Masło topimy i zostawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Jajka ubijamy do białości, następnie dodajemy cukier dalej ubijając. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, ubijamy. Na końcu dodajemy masło i rozpuszczoną w wodzie wystudzoną kawę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną kaszy manny. Przelewamy ciasto.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Wyjmujemy i studzimy przez około 30 minut. Następnie wyjmujemy z blaszki na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  3. W tym czasie wykonujemy poncz. Mocną kawę łączymy z cukrem i syropem waniliowym, zagotowujemy mieszając. Zdejmujemy z kuchenki i gorącym ponczem polewamy babkę. Kiedy babka wchłonie poncz będzie gotowa do spożycia.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń