Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka w dwóch uzupełniających się smakach - kawy i czekolady.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11178
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1345
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11178
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1345
Składniki
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczoną w 30 ml wody. Do drugiej, mniejszej dodajemy skórkę pomarańczową (około 1/3 zostawiamy do posypania). Miksujemy masy osobno, do połączenia składników. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po łyżce masy, do wyczerpania składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Przygotowujemy lukier: gorącą wodę mieszamy z cukrem pudrem. Wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy skórką pomarańczową.