Do góry

Desery Przepis na:

Babka kawowo-pomarańczowa

Babka kawowo-pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 7349

Pyszna babka w dwóch uzupełniających się smakach - kawy i czekolady.

Składniki

  • 250g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka L
  • 150 ml mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 30 ml wody
  • skórka obtarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru pudru + odrobina gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.

  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczoną w 30 ml wody. Do drugiej, mniejszej dodajemy skórkę pomarańczową (około 1/3 zostawiamy do posypania). Miksujemy masy osobno, do połączenia składników. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po łyżce masy, do wyczerpania składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

  3. Przygotowujemy lukier: gorącą wodę mieszamy z cukrem pudrem. Wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy skórką pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń