Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotna babka marchewkowa jest puszysta i smaczna, a w dodatku wyróżnia się intensywnym pomarańczowym odcieniem. Doskonale prezentuje się na świątecznym stole, a także podczas deseru z całą rodziną. Tak naprawdę sposób przygotowania jest bardzo prosty, wystarczy do podstawowego przepisu na babkę dodać drobno startą marchewkę.
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1404
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 338
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1404
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 338
Składniki
Zacznij od ubicia jajek z cukrem na puszystą masę za pomocą blendera albo malaksera. Wlewaj powoli olej, najlepiej łyżka po łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach. W ten sposób składniki dokładnie się połączą.
Dodaj startą marchewkę na drobnej tarce, a następnie wymieszaj masę szpatułką lub łyżką.
W misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do niej sól. Połącz wraz z wcześniej przygotowaną masą ręcznie aż do momentu, kiedy masa będzie gładka i jednolita.
Formę wysmaruj masłem, oprósz delikatnie mąką, a następnie wlej do niej masę na babkę.
Piecz przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu, z włączoną grzałką górną i dolną.
Babkę możesz dowolnie udekorować, np. lukrem i migdałami albo cukrem pudrem.
Do tego przepisu przyda się forma do babki o średnicy spodu ok. 15 cm z kominem.