Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babki to jedno z tych ciast, które uwielbiam za smak oraz za prostotę i szybkość wykonania. Często goszczą na wielkanocnych stołach wraz z mazurkami, sernikami... Nie może jej zabrać i na moim stole! A jak jest u Ciebie? :-)
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25466
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19104
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 21971
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25466
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19104
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 21971
Składniki
Masła roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 170◦C. Jajka miksujemy z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną do masy jajecznej i delikatnie zmiksować. Dodać przestudzone masło i miksować aż składniki się połączą.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Do mniejszej porcji dodać kakao i porządnie wymieszać. Do większej porcji dodać odłożoną mąkę pszenną (1 łyżkę). Wylewać ciasto na przemian do formy - ciasto jasne, ciasto ciemne - do wykończenia mas. Piec 45 minut. Udekorować cukrem pudrem, lukrem lub dowolną polewą. Smacznego! :-)