Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1356

Dodano:

Odsłon: 1134

Babki to jedno z tych ciast, które uwielbiam za smak oraz za prostotę i szybkość wykonania. Często goszczą na wielkanocnych stołach wraz z mazurkami, sernikami... Nie może jej zabrać i na moim stole! A jak jest u Ciebie? :-)

Składniki

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej (1 łyżkę mąki odstawić na bok)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka marmurkowa

Przygotowanie

  1. Masła roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
    Piekarnik nagrzewamy do 170◦C.
    Jajka miksujemy z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 10 minut.
    Przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną do masy jajecznej i delikatnie zmiksować.
    Dodać przestudzone masło i miksować aż składniki się połączą.

  2. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3.
    Do mniejszej porcji dodać kakao i porządnie wymieszać. Do większej porcji dodać odłożoną mąkę pszenną (1 łyżkę).
    Wylewać ciasto na przemian do formy - ciasto jasne, ciasto ciemne - do wykończenia mas.
    Piec 45 minut.
    Udekorować cukrem pudrem, lukrem lub dowolną polewą.
    Smacznego! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń