Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj prosty i sprawdzony przepis na babkę marmurkową. Zawsze wychodzi, jest pulchna, wilgotna, bardzo smaczna. Idealna na świąteczny stół i nie tylko. Doskonała również do popołudniowej kawki. Naprawdę polecam :-)
forma do babki z kominem (średnica 23-24 cm)
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1565
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1565
Składniki
Jajka, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli przekładamy do miski i ubijamy mikserem na gęstą puszystą masę. Następnie wlać mleko i olej i mieszać na małych obrotach lub ręcznie trzepaczką. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części wsypać kakao i wlać 2-3 łyżki mleka, dokładnie wymieszać. Formę do babki z kominem (średnica 24 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wlewać partiami, raz jasne, raz ciemne. Ciasto piec w 180 stopniach przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i babkę zostawić na kilka minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Następnie wyjąć z formy i wystudzić. Przygotować polewę czekoladową. Do rondelka włożyć kawałki czekolady, roztapiać na małej mocy palnika, powoli wlewać śmietanę, ciągle mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewę rozprowadzić na babce, górę posypać płatkami migdałów i wystudzić. Polecam, bo babka jest pyszna:-)