Do góry

Desery Przepis na:

Babka na winie

Babka na winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 1814

Dodano:

Odsłon: 479

Mięsista i wilgotna babka z dodatkiem czerwonego wina. Na jesienne smuteczki i "kocykowanie" :)

Składniki

  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • Orzechy, czekolada
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka na winie

Przygotowanie

  1. Ucieram cukier i cukier waniliowy z masłem na puszystą masę, dodaję po jednym jajku i cały czas ucieram.
    Mąkę mieszam z cynamonem i proszkiem do pieczenia i dodaję stopniowo, naprzemiennie z winem, do babki. Na koniec ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam delikatnie łopatką.
    Ciasto wylewam do wysmarowanej masłem foremki babkowej o średnicy w szerszej części około 20 cm i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut, do suchego patyczka.

  2. Kiedy babka przestygnie, wyciągam ją z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
    Babkę polewam czekoladą lub posypuję cukrem pudrem.
    Babka na winie gotowa. Smacznego
    :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (42)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 4 dni temu Pieknie sie prezentuje , no i wlasnie ten przekrój! Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 października Super, uwielbiam babki na lekkich procentach ;p
Pysznie wygląda w tym przekroju z orzechami i czekoladą :)

Resztę wina po spożyciu ciacha wypić ;)
Odpowiedzi: 35 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń