Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast mąki użyjemy zmielonych orzechów włoskich, babka będzie wilgotna, mocno orzechowa, posypana cukrem pudrem.
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2403
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 795
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 420
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2403
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 795
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 420
Składniki
Sposób wykonania: Orzechy zmielone mieszamy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia w osobnym naczyniu. Oddzielamy żółtka od białek. W dużej misce ucieramy żółtka z 1/2 szklanki cukru na kogel-mogel( tak, aby cukier rozpuścił się całkiem, a masa była puszysta i biała ). Osobno ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dosypujemy partiami resztę cukru. Łączymy kogel-mogel z sokiem z cytryny i sypkimi składnikami. Następnie dodajemy do masy jajeczno-orzechowej 3 łyżki ubitej piany, dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy stopniowo resztę piany białkowo-cukrowej i całość delikatnie mieszamy( cały czas łyżką ). Ciasto przelewamy do formy babkowej o średnicy 26 cm dobrze wysmarowanej tłuszczem i obficie posypanej bułką tartą( trzeba formę przygotować starannie, bo ciasto lubi się przykleić ). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i pieczemy 50-55 min. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się zarumieni, a boki lekko odstają od formy. Po wyjęciu z piekarnika trzymamy ciasto trochę w formie, wykładamy jeszcze ciepłe na talerz i całkiem ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto w trakcie pieczenia mocno wyrasta, ale po ostudzeniu opada do wysokości na jaką było wylane do formy. Tak ma być. Babka na drugi dzień po upieczeniu jest dużo smaczniejsza, nabiera aromatu i wilgotności.