Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała babka orzechowa nie tylko na święta. Polana czekoladą z orzechami smakuje rewelacyjnie. Babka jest niezwykle prosta i nie zajmie Wam dużo czasu.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 154
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7640
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 211
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 154
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7640
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 211
Składniki
Mielone orzechy mieszam z 2 łyżkami mąki tortowej. Resztę mąki tortowej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Miękkie masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do utartej masy dodaję białka i delikatnie mieszam łopatką. Następnie dodaję po łyżce mąkę z proszkiem i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką.
Formę babkową z kominkiem smaruję masłem i posypuję kaszą manną. Wlewam gotowe ciasto i wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut (do suchego patyczka).
Kiedy babka przestygnie polewam ją rozpuszczoną w gorącej śmietance czekoladą. W tym celu podgrzewam śmietankę, ale nie gotuję, dodaję czekoladę, czekam chwilę, a następnie mieszam do połączenia się składników. Czekoladę wylewam na babkę. Na koniec babkę dekoruję. Babka orzechowa gotowa. Smacznego :) :)