Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka orzechowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jest niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją czekoladą lub dowolnie ozdobić. Jeśli jednak ciasto będziemy podawać dzieciom, należy spirytus zastąpić sokiem jabłkowym. Babka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy dobrze nasiąknie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8141
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1112
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11370
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 432
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8141
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1112
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11370
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 432
Składniki
Mielone i posiekane orzechy prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając. Odstawiamy Masło ucieramy na gładką masę. Po czym powoli, małymi porcjami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy na gładką, jednolitą masę. Następnie wbijamy kolejno jajka, każde po około minucie ucierania poprzedniego. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodajemy do masy maślanej stopniowo, dokładnie mieszając. Formę smarujemy masłem i obsypuje mąką. Przekładamy ciasto do formy, pieczemy około 50minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Po upieczeniu, studzimy na kratce kuchennej. Następnie babkę gęsto nakłuwamy drewnianą wykałaczką i nasączamy babkę spirytusem. Konfiturę łączymy ze spirytusem (jeśli nie jest gładką miksujemy i przecieramy przez sitko). Następnie przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Przygotowaną konfiturą smarujemy babkę i odstawiamy do wystygnięcia.
Na koniec przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki polewy podgrzewamy, uważając by ich nie zagotować, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polewamy ciepłą polewą i dowolnie dekorujemy.
Polecam