Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka orzechowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jest niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją czekoladą lub dowolnie ozdobić. Jeśli jednak ciasto będziemy podawać dzieciom, należy spirytus zastąpić sokiem jabłkowym. Babka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy dobrze nasiąknie.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 291
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4174
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1853
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3600
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30107
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 291
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4174
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1853
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3600
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30107
Składniki
Mielone i posiekane orzechy prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając. Odstawiamy Masło ucieramy na gładką masę. Po czym powoli, małymi porcjami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy na gładką, jednolitą masę. Następnie wbijamy kolejno jajka, każde po około minucie ucierania poprzedniego. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodajemy do masy maślanej stopniowo, dokładnie mieszając. Formę smarujemy masłem i obsypuje mąką. Przekładamy ciasto do formy, pieczemy około 50minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Po upieczeniu, studzimy na kratce kuchennej. Następnie babkę gęsto nakłuwamy drewnianą wykałaczką i nasączamy babkę spirytusem. Konfiturę łączymy ze spirytusem (jeśli nie jest gładką miksujemy i przecieramy przez sitko). Następnie przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Przygotowaną konfiturą smarujemy babkę i odstawiamy do wystygnięcia.
Na koniec przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki polewy podgrzewamy, uważając by ich nie zagotować, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polewamy ciepłą polewą i dowolnie dekorujemy.
Polecam