Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 978
Dodano: 04.04.2017
Odsłon: 1275
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z połową cukru na puch, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i orzechami, wsypać do masy maślanej, zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, po koniec ubijania dosypując pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie wmieszać do ciasta.
Formę do babki (22-24cm średnicy, z kominem) posmarować olejem, posypać mąką. Do formy wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić najpierw kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć do kratce do całkowitego ostudzenia.
Polewa: cukier i kakao wymieszać, dodać śmietanę i mleko, gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Polać babkę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

magdakos 06 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
wygląda wspaniale, zrobię na święta :)0 Kto głosował? | Odpowiedz