Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy deser, babka owocowa z winogronem, malinami, borówkami, serem oraz z nasionkami chia.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1916
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3149
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1227
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1988
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1916
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3149
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1227
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1988
Składniki
Do wyparzonej, osuszonej formy układamy maliny i borówki. Cieniutką warstwę nalewamy przestygniętej rozprowadzonej w truskawkowej wodzie żelatyny.
Formę wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała i na stężałą galaretkę nakładamy kolejne warstwy owoców które zalewamy kolejnymi zimnymi galaretkami zrobionymi z wody truskawkowej i żelatyny. Na każdą warstwę daję szklankę gorącej wody truskawkowej i 3 łyżki żelatyny, oczywiście studzę. Robimy dwie warstwy z owocami a trzecia warstwa to będzie warstwa serowa.
Do sera wsypujemy 2 łyżki nasion chia oraz wlewamy 250 ml rozpuszczonej żelatyny w wodzie truskawkowej. Dokładnie mieszamy.
Na warstwy owocowe wylewamy masę serową z galaretką.
Warstwy owocowe pokryte warstwą serową.
Wierzch pokrywamy warstwą herbatników. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po kilku godzinach deser wyjmujemy z lodówki i formy.
Smacznego :)