Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „gotowaną śmietankę”, co jest zgodne z prawdą, ponieważ powstaje z podgrzania śmietanki z mlekiem i połączenia z żelatyną. Serwuje się go na zimno z dodatkiem owocowego sosu. Panna cottę możesz również podać w wersji wegańskiej. Wystarczy wówczas sięgnąć po mleczko kokosowe i agar. W każdej wersji deser smakuje fantastycznie. Jak zrobić babkę panna cotta? Babkę panna cotta przygotowuje się dokładnie tak samo, jak deser panna cotta, zwiększa się tylko gramaturę składników. Dlatego, jeśli chcesz zaskoczyć bliskich w święta, zrób babkę panna cotta.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2249
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1354
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 509
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1163
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2249
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1354
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 509
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1163
Składniki
Do dużego garnka wlej śmietankę i mleko, dodaj cukier. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Gdy zauważysz na brzegu garnka pojawiające się bąbelki, wyłącz płytę grzewczą i zdejmij naczynie z palnika.
Do ciepłego płynu dodaj rozpuszczoną żelatynę i energicznie mieszaj do momentu, aż się rozpuści.
Formę na babkę natłuść olejem i przelej zawartość garnka. Poczekaj, aż płyn ostygnie i przenieś foremkę do lodówki. Pozostaw najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia.
Przygotuj sos. Do garnka przełóż wiśnie (nie musisz ich rozmrażać), wsyp cukier i podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.
W szklance wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.
Do wiśni dodaj wymieszaną z wodą i sokiem mąkę. Całość zagotuj, mieszaj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw do przestudzenia.
Gotowym sosem polej panna cottę.