Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „gotowaną śmietankę”, co jest zgodne z prawdą, ponieważ powstaje z podgrzania śmietanki z mlekiem i połączenia z żelatyną. Serwuje się go na zimno z dodatkiem owocowego sosu. Panna cottę możesz również podać w wersji wegańskiej. Wystarczy wówczas sięgnąć po mleczko kokosowe i agar. W każdej wersji deser smakuje fantastycznie. Jak zrobić babkę panna cotta? Babkę panna cotta przygotowuje się dokładnie tak samo, jak deser panna cotta, zwiększa się tylko gramaturę składników. Dlatego, jeśli chcesz zaskoczyć bliskich w święta, zrób babkę panna cotta.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 161
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 161
Składniki
Do dużego garnka wlej śmietankę i mleko, dodaj cukier. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Gdy zauważysz na brzegu garnka pojawiające się bąbelki, wyłącz płytę grzewczą i zdejmij naczynie z palnika.
Do ciepłego płynu dodaj rozpuszczoną żelatynę i energicznie mieszaj do momentu, aż się rozpuści.
Formę na babkę natłuść olejem i przelej zawartość garnka. Poczekaj, aż płyn ostygnie i przenieś foremkę do lodówki. Pozostaw najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia.
Przygotuj sos. Do garnka przełóż wiśnie (nie musisz ich rozmrażać), wsyp cukier i podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.
W szklance wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną.
Do wiśni dodaj wymieszaną z wodą i sokiem mąkę. Całość zagotuj, mieszaj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie zdejmij garnek z ognia i pozostaw do przestudzenia.
Gotowym sosem polej panna cottę.