Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny przepis na babkę piaskową.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3526
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 513
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 332
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7223
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 462
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3526
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 513
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 332
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 7223
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 462
Składniki
Oddzielamy białek od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i kręcimy na jasna, puszystą masę. Dolewamy olej lub masło i znów miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek i cukier waniliowy (oraz ewentualnie skórka cytrynowa). Miksujemy. Białek ubijamy i delikatnie dodajemy ją do gęstej masy żółtkowej. Formę smaruję masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Patyczek powinien być suchy, a babka złocista. Babkę polewamy lukrem: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki wody.