Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny przepis na babkę piaskową.
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 293
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4051
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 374
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29375
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 293
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4051
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 374
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29375
Składniki
Oddzielamy białek od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i kręcimy na jasna, puszystą masę. Dolewamy olej lub masło i znów miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek i cukier waniliowy (oraz ewentualnie skórka cytrynowa). Miksujemy. Białek ubijamy i delikatnie dodajemy ją do gęstej masy żółtkowej. Formę smaruję masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Patyczek powinien być suchy, a babka złocista. Babkę polewamy lukrem: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki wody.