Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny przepis na babkę piaskową.
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 159
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3026
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4009
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 806
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 159
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3026
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4009
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 806
Składniki
Oddzielamy białek od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i kręcimy na jasna, puszystą masę. Dolewamy olej lub masło i znów miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek i cukier waniliowy (oraz ewentualnie skórka cytrynowa). Miksujemy. Białek ubijamy i delikatnie dodajemy ją do gęstej masy żółtkowej. Formę smaruję masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Patyczek powinien być suchy, a babka złocista. Babkę polewamy lukrem: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki wody.