Do góry

Desery Przepis na:

Babka piernikowa

Babka piernikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9406

Dodano:

Odsłon: 5668

Piernik w nietypowym kształcie. Upiekłam go w formie do babki zamiast keksówki i tak oto powstała babka piernikowa. :-) Wilgotna i smaczny, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Ciasta z miodem (czyli tradycyjny piernik) potrzebują czasu by zmięknąć, to jest miękkie od razu. Upieczone dzień przed Świętami będzie doskonałe. Polecane dla kulinarnych leniuszków. ;-)

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka czekolady
  • wiśnie kandyzowane
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem..

  2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez około 40 minut.

  3. Polewamy rozpuszczoną czekolady. Układamy kandyzowane wiśnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2017 "Polecane dla kulinarnych leniuszków. ;-)"
No tak, to coś dla nas hehehe, taka BABKA, że tylko brać xD

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń