Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka o mocno pomarańczowym smaku. Potrzebujecie dwóch słodkich i soczystych pomarańczy, Lukier na bazie kwiatu ślazu bez sztucznych barwników.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3746
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 695
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3746
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 695
Składniki
Forma ok. 20- 21 cm, lekko wysmarowana olejem. Lukier. Mleko podgrzewamy, mieszamy z kwiatami ślazu, potem Przelewamy przez sitko. Studzimy. Cukier puder ok.7 czubatych łyżek mieszamy z fioletowym wywarem i odrobiną soku z cytryny. Babka. Pomarańcze dokładnie wyszorować, przelać gorącą wodą, odkroić obie piętki. Resztę pokroić na kawałki i zmiksować z olejem.
Dodać cukier, chwilę miksować. Dodawać po 2 łyżki mąki z proszkiem, 1 jajku i krótko miksować. Przelać do formy piec w 180 C ok. 60 minut.
Przestudzoną babkę polukrować.
Babka jest niezwykle aromatyczna i żółciutka.