Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka o mocno pomarańczowym smaku. Potrzebujecie dwóch słodkich i soczystych pomarańczy, Lukier na bazie kwiatu ślazu bez sztucznych barwników.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3381
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29354
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 169
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18763
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 768
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 3381
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29354
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 169
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18763
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 768
Składniki
Forma ok. 20- 21 cm, lekko wysmarowana olejem. Lukier. Mleko podgrzewamy, mieszamy z kwiatami ślazu, potem Przelewamy przez sitko. Studzimy. Cukier puder ok.7 czubatych łyżek mieszamy z fioletowym wywarem i odrobiną soku z cytryny. Babka. Pomarańcze dokładnie wyszorować, przelać gorącą wodą, odkroić obie piętki. Resztę pokroić na kawałki i zmiksować z olejem.
Dodać cukier, chwilę miksować. Dodawać po 2 łyżki mąki z proszkiem, 1 jajku i krótko miksować. Przelać do formy piec w 180 C ok. 60 minut.
Przestudzoną babkę polukrować.
Babka jest niezwykle aromatyczna i żółciutka.