Do góry

Desery Przepis na:

Babka pomidorowa

Babka pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1597

Dodano:

Odsłon: 14569

Przepyszna, mięsista, gęsta i wilgotna babka z dodatkiem pomidorów i ksylitolu

Składniki

  • 1 ¾ szklanki zblendowanych pomidorów bez skórki
  • 5 kropel esencji waniliowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 2,5 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 1 łyżka powideł bez cukru
  • 3 szklanki mąki
  • Orzechy, bakalie
  • 2 białka
  • Składniki na polewę:
  • 50 g masła
  • ¼ szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka pomidorowa

Przygotowanie

  1. Ciasto: W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką.
    Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut, do suchego patyczka.
    Uchylamy piekarnik i zostawiamy babkę jeszcze na 10 minut do przestygnięcia.
    Kiedy babka pomidorowa wystygnie, przygotowujemy polewę.

  2. Wszystkie składniki na polewę podgrzewamy w małym rondelku do ich połączenia.
    Są dwie opcje wylania polewy na babkę – na ciepło, wtedy część polewy wsiąknie w babkę (ten wariant wybrałam ja, co widzicie na zdjęciach po ciemnych smugach w przekroju babki).
    Możecie też poczekać, aż polewa wystygnie i wtedy polać nią babkę, będzie lepiej się trzymać, polewa pozostanie na wierzchu babki.
    Babka pomidorowa gotowa. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 marca No nie powiem, teraz mnie Pani zaskoczyła tym tematem ;) Super ciacho, proszę mnie zapisać na konsumpcję ;) Oczywiście pierwszą :D Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 03 marca Pysznie się prezentuje,chętnie bym się poczęstowała:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń