Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna, mięsista, gęsta i wilgotna babka z dodatkiem pomidorów i ksylitolu
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 42
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Składniki
Ciasto: W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut, do suchego patyczka. Uchylamy piekarnik i zostawiamy babkę jeszcze na 10 minut do przestygnięcia. Kiedy babka pomidorowa wystygnie, przygotowujemy polewę.
Wszystkie składniki na polewę podgrzewamy w małym rondelku do ich połączenia. Są dwie opcje wylania polewy na babkę – na ciepło, wtedy część polewy wsiąknie w babkę (ten wariant wybrałam ja, co widzicie na zdjęciach po ciemnych smugach w przekroju babki). Możecie też poczekać, aż polewa wystygnie i wtedy polać nią babkę, będzie lepiej się trzymać, polewa pozostanie na wierzchu babki. Babka pomidorowa gotowa. Smacznego :)