Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna, mięsista, gęsta i wilgotna babka z dodatkiem pomidorów i ksylitolu
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 161
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1884
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14655
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19710
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 161
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1884
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14655
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19710
Składniki
Ciasto: W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut, do suchego patyczka. Uchylamy piekarnik i zostawiamy babkę jeszcze na 10 minut do przestygnięcia. Kiedy babka pomidorowa wystygnie, przygotowujemy polewę.
Wszystkie składniki na polewę podgrzewamy w małym rondelku do ich połączenia. Są dwie opcje wylania polewy na babkę – na ciepło, wtedy część polewy wsiąknie w babkę (ten wariant wybrałam ja, co widzicie na zdjęciach po ciemnych smugach w przekroju babki). Możecie też poczekać, aż polewa wystygnie i wtedy polać nią babkę, będzie lepiej się trzymać, polewa pozostanie na wierzchu babki. Babka pomidorowa gotowa. Smacznego :)