Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
polecam :-)
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26717
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 302
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 46
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26717
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 302
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 46
Składniki
Mąkę pszenną i krupczatkę przesiać z proszkiem i szczyptą soli, dodać proszek budyniowy i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Margarynę miękką utrzeć i następnie po łyżce dodawać masę żółtkową cały czas ucierając, na końcu delikatnym strumieniem dolewać olej powoli ucierając cały czas. Białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkowo-maślanąza pomocą drewnianej łyżki, teraz stopniowo wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem i solą oraz budyniem w proszku, delikatnie mieszamy łyżka. Na koniec wsypujemy wiórki czekoladowe i znów delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175stC i pieczemy przez ok 45 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i odwróconą do góry dnem układamy na desce do przestygnięcia. Zimną babkę polewamy polewa czekoladową.