Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19239
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13035
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1678
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232117
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19239
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13035
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1678
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232117
Składniki
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić każde na cztery części. Obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Dodać pokrojone jabłka. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać i mieszać. Jabłka puszczą sok i masa zacznie gęstnieć. Musi zniknąć cały sok. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać kolejno - jajko, jogurt. Dodać część mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i to już wymieszać łopatką. Dodawać resztę mąki i wyrobić ręką. Najlepiej już na stolnicy podsypując mąką. Schłodzić ok. 15 min. Podzielić na dwie części i zrobić wałki. Wałki kroić na kawałki. Nie muszą być równe. Kawałki rozpłaszczać na ręce i nakładać farsz jabłkowy. Zalepiać. Robić kule i wkładać do wysmarowanej wcześniej masłem foremki na babkę. Po ułożeniu pierwszej warstwy, powstałe dziurki pozaklejać farszem z jabłek. Następnie kolejna warstwa nadziewanych bułeczek i dziurki uzupełnić farszem jabłkowym. Wypełnioną bułeczkami foremkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Wystudzić. Wyjąć babkę z foremki. Osypać cukrem pudrem. Można pokroić, ale można też odrywać po kawałku, po bułeczce. Zajadać. Smacznego.