Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka, puszysta, wilgotna babka z wanilią.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116844
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8008
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3016
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1627
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1320
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116844
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8008
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3016
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1627
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1320
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Masło miksujemy przez ok. 1 min. na jasną, gładką masę i dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, cały czas miksując. Zmniejszając obroty miksera dodajemy suche składniki naprzemiennie ze śmietaną. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez 50-55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. Składniki na polewę przekładamy do miseczki i trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy całkowicie ostudzoną babkę i czekamy ok. 30 min do zastygnięcia. Smacznego.